Sunday, March 5, 2017

Muhammad Izz iman -cahaya mata kedua ku

Alhamdulillah..tepat jam 11.17pm pada 9.02.2017 lahirnya putera mama yang ke2.. alhamdulillah dipermudahakan...

Nak dijadikan cite..malam tu untuk kali terakhir aku nak makan kambing bakar kat sahara..bukan xpenah dpt..tp aku ngn husband mmg penggemar kambing bakar..rasanya tiap bulan gak kitorg makan.. tp xsangka lah aku nak besalin dah.. malam tu lepas makan kambing ade air kua...tp xrasa sakit pon..so aku biakan je lah..πŸ˜‚πŸ˜‚.. malam tu bgn pon still ade kua lagi...so aku pikir esok je lah gi hospital.. esoknye kua lg..tp xbyk... so tanye lah member kt group whatsap tp suma kate tak yah gi.. so pg tu aku lepak umah ana je..kena time public holiday..thaipusam day ..😊😊😊😊
Tghri tu aku rasa tak sedap hati..so aku ajak jugak husband pegi hospital.. pegi2 hospital apa lagi kna marah lah ngn nurse..tu air ketuban lah ila oiiii...yes mmg tau air ketuban..tp tak tau lak tu tanda besalin..sbb xbyk pon yg kua...dah lebih 18jam bru gi hospital mmg lah membebel nurse.. cek jalan dah 3cm..dlm kul5ptg..apa lg warded lah..hihi..tak sangka.. nasib aku dah makan suma yg aku nak makan so..xyah susah2 laki aku beli makanan dah..ptg tu aku dah start rasa sakit contraction..tp xkuat sgt...msa icad dulu lg teruk..hanya tuhan yg tau masa tu😊😊😊
Tepat kul 9.40 mlm aku kne tolak ke labor room.. time tu dh 6cm...mcm cepat je..anak dekat kan..πŸ˜‚πŸ˜tepat jam 11.17pm aku selamat besalin baby boy seberat 3.7kg..my god.. lebih kurang icad je..huhuhu.. nurse sume cakap baby besar...kua baby kemain senang. Tp malangye uri pulak xkua sekali..ya allah..bru je hilang sakit...nurse ajar aku cara kua kan uri..tp xleh..dah try..last2 panggil doktor..kena vakum ok..nurse kata kalau tak berjaya gak mmg kne operate..bby dah kua tp uri kne operate..mmg tak nak lah..alhamdulillah..kua jgk uri yg sangkut tu..mgkin sbb sblm ni uri aku kat bawah..so kedudukan uri tak bape nak betul lg..agaknye lah... tp pengalam ni mmg aku xkan penah lupa..mmg tersangat2 lah sakit...alhamdulillah lepas dah azab tu...
 
Baby warded 3 hari sebab kena jangkitan kuman sikit kat paru2..so kna on antibiotik.. sbb leaking 

So pengajaran kan cini..kalau dah tau leaking cpt2 gi hospital ye... πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜‚πŸ˜‚


Friday, November 6, 2015

Lahirnya si bulat mama 15.10.15 ( part 2)

15.10.15

Alhamdulillah..selamat lahirnya putera sulung aku dan suami... Tapi malangnya aku dapat tengok sekejap je baby.. Baby kena kuarantin..tak boleh dekat dengan aku... Giler tak sedih..tapi tak kesah lah..janji baby sihat... Lepas bersalin lansung aku tak rasa sakit... Bejalan pon relax je..alhamdulillah... Chicken pox kat badan aku pon lansung xda rasa gatal..

Laki aku je dapat melawat baby... Doktor sahkan baby kena jangkitan kuman kat paru-paru... Ya allah... Memang sedih sangat masa tu... Dah lah tak dapat tengok baby
Baby bernafas guna oksigen

16.10.2015
Aku dah boleh kelua hospital...tuhan je tau perasaan aku masa tu..orang lain semua klua hospital dgn baby..tp aku? Hmm.. Sabar ye ila...

17.10.2015- 27-10-2015
Berpantang tanpa baby.. Hanya berdoa dari jauh semoga baby sihat

28-10-2015
Hari yang ditunggu2..akhirnya anak aku dapat klua hospital...chickenpox aku pon dah ok...alhamdulillah..untuk pertama kalinya aku dapat menyusukan dia..kesian sangat kat baby..

Semoga anak mama sentiasa sihat dan menjadi seorang budak yang bijak.. Segala yang terjadi pasti ada hikmahnya...

Wassalam

Tuesday, October 20, 2015

Lahirnya si bulat mama 15.10.15 (part 1)

12.10.15
Chickenpox

Nak dijadikan cerita... Hari ahad tu aku gi umah ana...tangan ni gatal sangat duk pegang bekas chicken pox irfan...tau2 balik tu time mandi aku perasan ade bintik2 merah...aku memang suspect chickenpox lah..tp laki kate bukan...esoknye gi check up macam biasa..laki aku keje... Balik check up tu aku gi lah umah akak aku ana... Yelah bahaya duk umah sorang2..kena nak terberanak kat umah sorang2 kan mampus dibuatnya... Aku pon tunjuk lah bintik2 tu kat ana..ana kata sah chicken pox...ya allah..risaunye aku...risau baby kat dalam perut... Laki aku balik keje trus lah ajak gi hospital...sebelum tu duk refer klinik azian dulu... Pas tu baru gi hospital... Aku pon pegi lah bahagian orang pregnan..tp kna halau pi emergency.. Giler lama tunggu kat ctu..last2 die bg ubat je..bkn nak suruh aku warded ke ape.. Haih..xpuas hati aku..aku pon pi lah semula tmpt org bersalin tu... Bg lah alasan baby selalu mengeras..memang pon...doktor cek jalan...tp xde jalan lagi..n ade nurse ni perasan ade bintik2 kat bdan aku... Ape lagi trus pening lah dorg...aku pon trus trg lah.. Punya lama kat ctu last2 kena balik jgk..aku bukan ape risau lah ke baby...

13.10.15
Siang tu aku dah rasa lain macam...badan rasa seram sejuk..tido pon tak pasang kipas... Yang aku mls nk ckp kat laki aku..tp die perasan...terus lah die ajak gi hospital... Mlm tu aku dah start rasa contraction tp xkuat.. Doktor cek jalan..alhamdulillah dah 3cm.. So trus lah kena admit...doktor bagi panadol trus hilang demam...aku dapat wad special..kena kuarantin kan..huhu 😂

14.10.15
Perut dah start sakit..dengan campur demamnye...memang lah seksa gila...laki alu xleh tunggu aku..die leh dtg time melawat je 😥😥😥

Start kul 2 pg smpai 8 pagi aku start sakit contraction...time tu doktor offer ubat cucuk kat bontot..mmg lah aku accept je... Peh..ubat tu buat lentok...tp tahan 4 jam je... Pas tu aku start sakit semula .. Memang lah mintak ubat tahan sakit tu lg... Tp cek jntung baby rendah..sebab die tido... Alahai baby2... 😀😀

Terpaksa lah aku menahan sakit...nak makan pon memang tak boleh dah..orang cakap time sakit elok bejalan..bkn setakat bejalan..nak bersin pon aku tak larat..huhu... Doktor tiap masa cek jalan...stil 3cm lg.. Hm...risau je kena induce..aku ckp kat laki aku rela operate cam ni...giler sakit kot... Doktor cek lagi..naik lah ke 5 cm...

Malam tu aku dah tak tahan sangat sakit... Alhamdulillah ...last doktor cek dah 7cm...dalam kul 9 aku dimasukkan ke labour room
..yeah..akhirnyaa.. Tapi bukan boleh trus beranak kalau masuk kat labour room ni..kena tunggu  9cm.. Adeh...sabor je lah..nasib lah kat dalam tu aku dibekalkan oksigen.. Asal sakit je aku sedut lah oksigen tu...dalam kul 2 lebih baru lah doktor cek jalan dah 9cm...amin..dalam 10minit kot...berjaya gak aku meneran.. Maka keluarlah seorang baby yang sangat comel... Main hentam je teran masa tu..huhu
Sian aku dapat tgk kejap je baby.. Huh..hilang trus rasa sakit bila bany kua... Alhamdulillah..selamat semuanya...

Saturday, August 8, 2015

#30 weeks

ok alhamdullillah.sekarang kandungan aku dah masuk 30 minggu..tak lama lagi baby nak kua dah..sies tak saba tunggu baby kua... baru ni buat scan 3d kat klinik sofea.. so dapat lah tgk muke bby walaupon tgh tido..penat dah kejutkan tak mo jugak die bangun  huhu
huhu..sebijik muka mak dia kan...tak kesah
lah jnji baby sihat...
sekarang dah rase bby kick..sonok je bila rase gerak2 dlm perut ni.  tapi yg peliknye kalau panggil laki aku suh pegang mesti die trus berenti gerak...bapaknye garang kot... 

lagi bpe minggu je lagi ila...semoga semuanya selamat...aminnn... :)

Friday, April 17, 2015

perginya ibu mertua tercinta

13-4-2015
10 mlm
baru je nak lelap kami dikejutkan dengan panggilan dari fatin (adik ipar)..die menangis telefon cakap mak pengsan..ya allah..terkejutnya dgr..memang kelam kabut kitorang yg dr kelang ni gerak ke sunway...
sampai kat sana penuh orang kat luar rumah...memang sebak gila masa tu..tengok mak dah terdampar kat lantai...laki aku cuba tekan jantung..buat CPR... tapi tak bgn jugak.ambulance pon dah kol tapi tak dtg2 lg..doktor pon xbg bwk guna kereta..takut bahaya untuk pesakit...terpaksa lah kitrg sabar...nak dekat kul 11 baru ambulan datang...doktor cuba buat penafasan ..masukkan oksigen..dlm 10 mnit jugak lah...last sekali doktor cek mata mak..doktor ckp mak dah tak ada mungkin kena serangan jantung...Ya Allah...semua mengangis teresak-esak..dengan tiba2 hujan turun dengan selebat lebatnya..perginya ibu  tercinta..😒

14-5-2015
dari malam sampai ke pagi kami jaga mayat..sedih sangat..tak sangka..elok je borak ngn arwah sbtu ahad baru tu..arwah sihat je...arwah memang ada asma..tapi memang tak sangka sangat2..sedih aku tgk tiga beradik...abg ngan fatin..sapa tak sedih mak sendri dah xde..urmm..yang paling sedih..tak sempat arwah nak tengok cucu pertama nya..
pagi tu jugak urusan jenazah diuruskan..aku rasa beruntung sangat dpt mandikan jenazah...sejuk je aku tengok muka arwah..cantik dia pakai kain kafan..wangi..untungnya arwah..
11 pagi
Alhamdulillah arwah selamat dikebumikan.. syukur padamu ya Allah urusan berjalan dengan lancar..

"Ya Allah ya tuhanku...kau tempatkan lah mak mertua ku dikalangan orang yang beriman...kau tabahkanlah hari kami adik beradik semoga redha dengan pemergiannya..terlalu berat untuk kami terima ketiadaannya.Dia seorang ibu yang sabar...yang sangat baik hati... walaupon aku cuma menantu nya..dah terasa dia seperti mak kandungku sendiri..Ya Allah."
amin amin ya robball alamin ..Al- Fatihah